Thursday, January 2, 2014

Kajmak baklava

Tradicionalni, veoma fini recept za baklavu. Moze se praviti kao polagana baklava ili motati na zapis. Kod mene ovaj put motana na zapis.



Sastojci:
50 gr niseste ili skroba
2 dl mlijeka                                                                                           
1/2 dl vode                                                                                        
1 kasika secera
1 vaniln secer                                                                                            
250 gr oraha                                                                                      
5 bjelanjaka                                                                                          
1/2 kg kajmaka (moze I maskrarpone sir)

Jedno pakovanje kora za pitu srednje debljine

Zaljev:
1 kg secera
800 ml vode
1 limun

Izrada:


  1. Umijesiti nisestu sa pola dl vode i jednom kasikom secera, pa polako dodati u mlijeko koje vri, kuhati nekoliko minuta stalno mijesajuci da ne zagori na srednjoj temperaturi. Ostaviti da se ohladi.
  2.                                                        
    Izmiksati 5 bjelanjaka u cvrsti sne pa im dodati mljevene orahe i kajmak. Dodati ohladjeni puding od niseste.
  3.                                                        
    Kore isjeci uzduz na tri jednaka dijela. Uzimati po dvije trake, premazati ih puterom pa staviti punu kasiku fila. Umotavati na zapis (trokutove), umotati tri puta pa dodati jos jednu kasiku nadjeva. Stavljati u tepsiju podmazanu puterom.
  4.                                                        
    Kad smo zavrsili premazati baklavu sa puterom pa peci na blagoj temperaturi, ova baklava treba da ostane skoro bijela. Ja sam je pekla 30 minuta na 350 pa onda jos 30 minuta na 300 F.
     
  5.                                                        
    Zaljev kuhati da dobijemo gusti sirup, pa hladnu baklavu preliti vrucim zaljevom.


No comments:

Post a Comment