Wednesday, January 1, 2014

Praznicna pogaca



Potrebno:


500 gr brasna
300 ml mlijeka
1 jaje
1 zumance
1 kasika meda
1 kasicica soli
2 kasikice suhog kvasca
100 ml putera

Za premazivanje
1 zumance
1 kasika mlijeka

Izrada:

100 ml mlijeka pomijesati sa kasikom meda I dodati suhi kvasac. Ostaviti da kvasac nadodje pa dodati preostalo mlijeko. Dodati jedno jaje I jedno zumance, blago umutiti te dodati brasno. Umijesiti prilicito cvrsto tijesto. Na kraju umijesiti 50 ml putera. Ostaviti da se udvostruci.

Premijesiti tijesto I podijeliti u 8 dijelova. Svaki dio razvaljati premazati sa malo rastopljenog putera I ostaviti sa strane. Na svaki razvaljani dio dodati jos jedan I urolati,  tako da imate ukupno 4 rolnice.


Rolnicama odsjeci krajeve koje ce vam koristiti kao ruzice u sredini, a svaku rolnicu presjeci na 4 trougla. Trouglove poredati okolo ruzica.
 
 

Ako cete peci pogacu odmah ostaviti da se udvostruci I peci. Ako cete peci naredni dan, onda ostaviti da malo nadodje ali ne skroz, pokriti providnom folijom I ostaviti u frizider. Naredni dan treba da pogacu izvaditie iz frizidera bar 1 sat ranije I drzite na toplom kako bi pogaca mogla da nadodje u potpunosti prije nego je pecete.

 Peci na 360 F 10 minuta, smanjiti tempereaturu na 320 pa peci jos 20tak minuta.


No comments:

Post a Comment