Saturday, June 21, 2014

Joanina Vanila torta sa tiramisu puter kremom i ganazom od tamne cokolade

Sretno Josh and Joanne
 
 
 
Potrebni sastojci za kore:

3 3/4 cups brasna
2 1/2 cups secera
1 kasika plus 2 3/4 kasikice praska za pecivo
1/2 kasikice soli
2 1/2 stiks (10 oz) putera kucne temperature
1 1/4 cups plus 1/3 cups mlacenice (buttermilk) (ili zamijeniti kolicinu sa 3/4 jogurta I 1/4 slatkog mlijeka)
5 jaja
2 zumanca
2 1/2 kasike ekstakta od vanile

Krema od putera:
6 velikih bjelanaca
1 1/2 cups secera
1 kasikica vanilla ekstakta
1 1/4 pouns (5 stiks) putera omeksalog
2 kasike tople vode
1 kasika kafe

Ganache od tamne cokolade:

1/3 cups vrhnja za kuhanje (heavy cream)
3 oz (100 gr) cokolade za kuhanje

Simple sirup:
1 cup vode
1 cup secera
1 kasika vanile, ruma ili konjaka

Provreti I ostaviti da vri 2-3 minute, ohladiti prije upotrebe

Icing ispod fondana:

1/2 cupa solid  high ratio shortening
1/2 cups putera
1 kasika meringue praha
1 kasika vanilla ekstrakt, po mogucnosti bijelog (butter vanilla)
4 cups prosijanog secera u prahu (oko 1 pound)
2 kasike mlijeka

Ugrijati rernu na 325 F. Namazati puterom 3 lima (9inch). Obloziti ih pergament papirom. nauljiti I posuti brasnom.
Sastaviti brasno, secer, prasak za pecivo I so u posudu za mikser, izmijesati sastojke oko 30tak sekundi na najmanjoj brzini. Dodati puter I 1 1/4 cups mlacenice. Misati na najmanjoj brzini da se sastojci izjednace, povecati brzinu I miksati na srednjoj brzini 2-3 minute. U medjuvremenu u manjoj posudi izmijesati jaja, zumanca, vanilu I preostali 1/3 cup mlacenice dok se sve fino sjedini. Dodavati u trecinama u masu sa brasnom I cekati da se sve fino umijesi prije dodavanja sljedece trecine.
Izliti u limove I peci 25-30 minuta, provjeriti sa cackalicom da li je fino peceno. Ohladiti na resetki.

Za kremu sjediniti secer sa bjelancima I staviti nad paru te miskati nekih 4-5 minuta dok se ne dobije masa poput marshmalowa. Staviti u zdjelu od miksera I nastaviti misati narednih 5-6 minuta dok se masa ne ohladi. U ohladjeno dodavati puter 2 kasike u isto vrijeme dok se ne utrosi sav puter. Napraviti instant kafu u toploj vodi, dodavati kafu u kolac postepeno.

Za ganaz preliti cokoladu za vrelim vrhnjem, sacekati koji trenutak I umijesiti u sjajnu I finu kremu. Ostaviti u frizider do upotrebe.

Za icing: U zdjelu od miksera mijesiti pouter I shortening, dodati vanilu I mlijeko. Dodati meringue prah, pa dodavati secer. Mijesiti dok se sve fino sjedini, nikako ne mijesiti previse.

Slaganje torte:

Staviti koru donji dio okrenuti prema gore, namazati simple sirupom pa premazati sa ganazom. Staviti kremu, pa pokriti sa sljedecom korom, pa slagati do kraja. Ako cemo tortu presvlaciti fondanom, nije potreno tortu premazivati kremom, potrebno je napraviti buter cream ili ganaz da se torta premaze okolo prije nego je oblozimo fondanom.

No comments:

Post a Comment