Saturday, October 22, 2016

Pekinska patka

Priprema ove patke je brza I lagana, iako se patka dugo pece, jos uvijek je u odnosu na druge recepte prilicito lagana I brza. Meso I kozica su fenomenalni, ako se odlucite da pecete patku svakako preporucujem ovaj recept.



Potrebni sastojci:

1 patka
1 kasikica soli
1 limun isjecen na kolutove
5 cehni cesnjaka
1/2 solje ili oko 1 dl balsamic octa
1 sok od limuna
1/4 dl  meda

Ako kupite zaledjenu patku kao ja, ostavite je 2 dana u frizider da se lagano I potpuno otopi. Dobro je operate I osusite te je dobro namazite solju. U unutrasnjost stavite cesnjak I limun, pa zavezite noge.




Izbockajte patku na svim mjestima gdje vidite da ima masnoce, kako bi masnoca tokom pecenja lakse izasla. Kozu na prsima narezite nozem na rombove pazeci da ne zasjecete meso. To ce pomoci masnoci da se lakse ocijedi.



Pecite patku na 350 F jedan sat, patka treba da lezi na ledjima u prvi sat. Potom je okrenite na prsa I pecite narednih 40 minuta.



Okrenite je na ledja jos jednom I pocnite premazivati sokom od limuna I balsamika, svakih deset minuta u narednih 40 minuta.

Posle tih drugih cetrdeset minuta u sos dodajte med pa pocnite premazivati patku tom smjesom svakih deset minuta jos narednih cetrdeset minuta.



Patka se ukupno pece 3 sata I za ta tri sata bi trebala biti fino pecena I rumena.

Posluzite uz omiljeni prilog, neko mi rece da ide najbolje sa palacincima (vjerovatno sa mlincima isto tako dobro).



Prijatno!

Savjet sta uraditi sa ostacima pacje masti I dijelova koji ne upotrebljavamo kad rezemo patku umjesto da je pecemo cijelu, takodje ovdje se mogu kupiti posebno vratovi ili masnoca patke, pa je mozete upotrebiti na sljedeci nacin.

Za topljenje masti I izradu raznih pasteta, kao I za izradu cvaraka koristimo vratove, hrptove I masnocu, koje dobor operemo I odstranimo pluca I masnu zlijezdu te postepeno skidamo I narezujemo kozu I masno tkivo.

Pacju mast s kozom osolimo I dodamo nekoliko komada narezane dunje zajedno sa korom, koju odstranimo nakon jedan sat topljenja ,kako ne bi pocela zagarati. Sve se stavlja u pekac i u rerun na 180 stepeni oko 1.5 sati.
Otopljenu mast iz pekaca vadimo svakih pola sata kako bi se preostali komadici mogli lakse I bolje topiti a ne kuhati u vec otopljenoj masti.

Na kraju nakon topljenja masti u pekacu nam moraju ostati samo rumeni hrskavi cvarci koje ocijedimo u cjedilu. Ostavimo ih da se ohlade na sobnu temperaturu.

Meso mozete koristii za pastete posto ga ocistite od kostica.

Kako napraviti paciju pastetu:

500 gr od dobijenih cvaraka, 500 gr jetre pacije, 350 gr pacijeg mesa od prsiju, mariniranog u konjaku, 1 kg mesa skinutog sa kostiju koje smo kuhali gore, 250 gr telece zelatine kupovne ili dobijene iskuhavanjem kostiju, 200 gr luka, 10 cesnjaka, 3 dl vina, 1 dl konjaka, 3 l povrtnog temeljca, timijan, cubar, estragon, persin, lovorov list, so I biber.

...................... From Pelle.....................

  Povrtni temeljac osolimo, zakuhamo, dodamo lovor, kosti hrptova i vratova. Kosti s mesom raskuhamo dok se meso samo lagano prstima ne odvaja od kosti. Kosti izvadimo, ocijedimo, pustimo da se ohlade na sobnu temperaturu nakon čega pažljivo s njih skinemo meso.  Temeljac u kojem smo skuhali hrptove i vratove dopunimo vodom do početne količine od 3 l. U temeljac pristavimo teleće kosti i poklopljene na najtišoj vatri kuhamo oko 2 sata. S kuhanih telećih kostiju, dok su još tople, skinemo želatinoznu masu i raskuhane tetive. 30 dag ove mase stavimo u 7 dcl temeljca u kojem su se kosti kuhale i štapnim mikserom sve pretvorimo u srednje gustu homogenu masu.      

2 comments:

  1. Milice, patka izgleda odlično i jeli smo je kad smo bili u Pekingu, zaista prste da poližeš...

    ReplyDelete
  2. Nikad nisam jela patku, priča se ako malo grešiš meos ispadne suvo i tvrdo... jel tako? Pretpostavljam da med što se dodaje u ovaj recept deluje suprotno...

    ReplyDelete