Saturday, September 16, 2017

Torta sa bijelom cokoladom i malinama - Principeza Mia

Sastojci

18 osoba
  • ZA KORE
  • 1 cup (242 gr) mlijeka
  • 1 velika kasika vanila (koristila tecnu) - ili burbon vanila secer
  • 300 gr brasna (dva puta prosijano)
  • 20 gr praska za pecivo
  • 300 gr secera + 1 kasikica soli
  • 135 gr bjelanjaka (3-4 jajeta zavisno od velicine)
  • 170 gr putera
  • ZA BIJELU KREMU OD COKOLADE
  • 330 gr cokolade
  • 165 gr cream (koristila regular wipping) + kesica zelatine u prahu
  • 170 gr cream fraiche (napravila svoj dva dana ranije) pogledati link u kremi
  • 215 gr tecnog vrhnja (cream heavy)
  • KREMA OD MALINA
  • 250 gr svjezih malina
  • 50 gr secera
  • 30 gr vode
  • 1/2 cup (220 gr) dzema od malina
  • 10 gr zelatine u prahu
  • 1 kasika likera od maline ili visnje
  • DEKORACIJA
  • 125 gr bjelanjka (otprilike 3 veca jajeta)
  • 100 gr secera
  • 500 gr putera
  • 1 kasikica malina flavor 
ZA KORU:
Pripremiti 1 (10") kalup za torte, staviti papir, pouljiti blago i posuti brasnom.
Ugrijati rernu na 180 C (350 F).

Pomijesati suhe sastojke da se fino sjedine. Dodati im puter i 3/4 cups od mlijeka (180 gr). Mijesati na low speed dok se sastojci fino ne izjednace a potom 2 minute na srednjoj brzini.

U medjuvremenu u drugu zdjelu pomijesati bjelanjke sa 60 gr mlijeka (1/4 cup) i vanilom. Dodati u smjesu sa brasnom u trecinama i svaki put mixati oko pola minute da se smjesa fino sjedini




Peci 20 - 30 minuta ili testirati cackalicom dali je kora fino pecena. Ostaviti biskvit u kalupu 10tak minuta a potom staviti na zicu da se ohladi u potpunosti.

 
ZA COKOLADNU BIJELU KREMU:

Ja sam napravila dva dana ranije krem fresh po ovom receptu.
Bijelu cokoladu staviti u food procesor i pulse nekoliko puta. Tecnu pavlaku (regular cream) ugrijati do kljucanja. Rastopiti zelatinu sa malo vode pa poslije minut dva staviti u mikrovalnu 20tak sekunci i dodati u ugrijan cream. Dobro izmjesati pa sastaviti sa cokoladom. Mixati nekoliko minuta da se cokolada rastopi i umuti.
U drugoj zdjeli mixati heavy wipping cream (tecnu pavlaku) sa krem fresh (creme fraiche) dok se umuti blago, ne previse. Dodati kremu od bjele cokolade i mixati dok se sve fino sjedini. Ostaviti u frizider da se hladi.


 
KREMA OD MALINA:

Pomijesati pola malina sa secerom i vodom i kuhati na low - medinum oko 5 minuta. Dodati rastopljenu zelatinu i fino izmjesati da se sjedini.
U drugu zdjelu pomijesati preostale maline, djem od malina, liker i dodati skuhane maline i miksati dok se sve fino sjedini. Izliti na silpat (ili neku plicu posudu i ostaviti u zamrzivac da se stisne i ohladi.


Kore prerezati na cetiri  dijela. Na svaku koru staviti dio kreme a zatim staviti dio kreme u vrecicu za dekorisanje i staviti extra kreme oko ivica torte. Unutrasnjost popuniti sa kremom od malina. Sastaviti kolac i staviti u frizider da odstoji dok pripremite kremu za dekoraciju.
 
DEKORACIJA:
Zagrijavati bjelanca na pari sa secerom muteci zicom dok se secer ne rastopi. Biti oprezan da se ne prekuha jer bjelanca se skuhaju za casak. Kad je secer rastopljen, ne osjecaju se kristalcici pod prstom, mutiti ih u mixeru desetak minuta dok se potpuno ne ohlade na dodir.
Kad su bjelanca ohladjena, koristiti  hladan puter iz frizidera (ja sam koristila 1 paund (450 gr) iako je recept zvao za 500 gr. Isjeci puter na kocice i dodati u bjelanca. Mutiti da se sve fino sjedini i dodati flavor od maline. Dekorisati po zelji
 
 




 
                                                                    

No comments:

Post a Comment